Zakynthos is het zesde eiland van noord naar zuid van de Ionische eilanden. Het westelijke gedeelte van het eiland bestaat uit kalkachtig rotsgesteente, dat ongeveer 100 miljoen jaar geleden gevormd is, en waar de erosie van het water grotten en grote ondergrondse holtes heeft gevormd. Zakynthos staat bekend om zijn grillige westkust, hoge kliffen met daartussen onbereikbare verlaten strandjes.

 

Zakynthos is, met een oppervlakte van ruim 406 km2, het op twee na grootste Ionische eiland, na Kefalonia en Korfoe. De hoofdstad van Zakynthos, Zakynthos-stad, is een mooie oude stad die bekend staat om zijn Italiaanse invloeden.

 

Zakynthos is een groen eiland met olijfbomen, cipressen en fruitbomen.

De olijfbomen worden vooral gebruikt voor de olijfolie.

In steengroeven wordt kalksteen uit de kalksteenrotsen gegraven.

Zeker in het voorjaar is het een zeer kleurrijk eiland met vele bloemen.

 

Je vindt er het kruid basilicum, dat heilig is en dat symbool staat voor vriendschap. Ook lavendel, tijm, oregano en vele andere kruiden zijn hier te vinden.

Rozijnen: ook wel "zwart goud" genoemd is een belangrijk exportproduct voor Zakynthos.

 

De Grieken eten graag een hapje buiten de deur. De dorpen en steden zijn bezaaid met gezellige eethuisjes die zijn ingericht met simpele houten tafeltjes en stoeltjes.

 

Het eiland heeft een ideaal fiets- en wandellandschap: wat is er nou heerlijker dan met de wind door je haar het eiland te verkennen? En nee, daarvoor hoef je geen cabrio te huren. Zakynthos is namelijk een waar fiets- en wandelparadijs! Drukke hoofdwegen zijn er nauwelijks op het groene Zakynthos. Het netwerk van kleine, kronkelige weggetjes vormt een ideaal fiets- en wandellandschap. Verschillende routes leiden door groene olijfgaarden, verborgen dorpjes, bedevaartsplaatsen en langs zoutpannen, vuurtorens, molens en indrukwekkende kliffen. En u stapt vast even af als u zo'n adembenemend baaitje ziet, dat uitnodigt tot een verfrissende duik.

De naam van Zakynthos vinden we terug in de legende van de mythische koning Dardanos, die hier de stad vestigde en later Troja werd genoemd.

 

De eilandbewoners noemen hun eiland nog steeds "Bloem van het Oosten" oftewel: "Fiore de Levante". De naam Zakynthos is waarschijnlijk afgeleid van de zoon van koning Dardanos, die Zakynthos heette.

 

In de jaren 1484 tot 1797 werd het eiland door de Venetiërs bezet. 

De Venetiaanse invloeden zijn nog duidelijk aanwezig;

vooral de oude Zakyntische liederen die je overal in de tavernes hoort:

de "Cantades", zijn hier een duidelijk voorbeeld van.

De hoofdstad Zakynthos-stad werd in 1953 helaas door een aardbeving verwoest, maar het grootste gedeelte is volgens de oude bouwplannen weer gereconstrueerd.

 

De bevolking op Zakynthos leeft voornamelijk van de landbouw en het toerisme. Verbouwd worden meloenen, citrusvruchten, olijven en wijn, maar ook veel groente. De specialiteit van het eiland is "mandoláto",

een zachte noga van eiwit, honing en amandelen.

 

Waar we Zakynthos het meest van kennen is natuurlijk de zeeschildpad.

Wanneer je naar Zakynthos gaat om deze schildpadden tegen te komen, moet je in mei/juni gaan; dan leggen de schildpadden hun eieren, met name in de baai van Laganas. Een gedeelte van het strand is beschermd, zo ook het onbewoonde eilandje Marathonisi (wat heel merkwaardig, de vorm van een schildpad heeft). Tot en met augustus is de schildpad op Zakynthos te zien. 

 

Het westen is voornamelijk stijl, met kliffen en grotten, en hele mooie (en soms ook onbereikbare) strandjes, en aan de oost- en de zuidkust loopt de kust wat geleidelijker af. Hier vindt u de meer bekende en drukke badplaatsen Kalamaki, Argassi, Limni Keri (met zijn prachtige haventje), Laganas, Alikes en Agios Sostis. Laganas is de meest toeristische plaats met zijn vele bars, (fastfood) restaurants en souvenirwinkeltjes. Voor de rust hoef je hier niet heen. De andere badplaatsen zijn iets rustiger. Aan de noordoostkust kun je nog stille strandjes vinden waar het leven veel authentieker is.